KAITAN CHOCOLATE DAN OTAK MANUSIA / PERKEMBANGAN MINDA
Bismillahhirrahmanirrahim……..Dengan
Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani…..
DAPATKAN PELBAGAI PRODUK CHOCOLATE KELUARAN BYCHOCOLIKE CHOCOLATE DISINI!
https://www.bychocolikechocolate.com/
Adakah Chocolate membantu perkembangan otak
Apa yang ingin saya kongsikan disini ialah sebahagian daripada manfaat yang boleh diperolehi dengan mengamalkan memakan chocolate. Hasil dari penelitian yang dibuat melalui pembacaan pelbagai sumber ilmiah, kesan utama chocolate adalah pada minda kita.
Neuroscientist telah melakukan kajian mengkaji hipotesis kaitan otak manusia dengan tabiat pemakanan
coklat dengan cara fMRI(Functional magnetic resonance imaging) dan mendapati terdapat
kesan perbezaan di 3 bahagian otak yang dikenali sebagai orbitofrontal cortex, ventral striatum dan pregenual cingulate
cortex bagi
penggemar coklat dan bukan penggemar coklat. Kesan di bahagian otak ini
menyebabkan rasa addicted untuk memakan coklat. (Kajian ini dilakukan oleh
Oxford University).
Walaubagaimana pun, ketagihan memakan coklat memberikan pelbagai
kesan yang positif kepada diri kita. Kebanyakkan kajian yang dijalankan, sacara
automatik selepas pengambilan coklat, kesan positif dapat dilihat dalam 1-2 jam
selepas memakan coklat.
Satu lagi kajian yang dijalankan dalam tahun 2014 (tempoh kajian
dijalankan 3 bulan berurut-turut), mendapat kesimpulan bahawa pengambilan
coklat secara berterusan dalam jangka masa panjang dapat membantu meningkatkan tahap memori dalam otak manusia kerana
coklat mempunyai sejenis Flavanoid iaitu antioksidan yang dijumpai dalam tumbuhan-tumbuhan(pokok koko) yang boleh memperbaiki
sel-sel otak yang rosak akibat radikal bebas. Semua
jenis coklat mempunyai flavanol tetapi kandungannya berbeza. Dark chocolate
mempunyai kandungan flavanol yang lebih tinggi berbanding white chocolate. Oleh itu, bagi
menggalakkan pemakanan chocolate yang lebih sihat, resepi bagi penghasilan chocolate
buatan Bychocolike Chocolate telah mencampurkan
dark dan milk chocolate supaya penggemar coklat mendapat khasiat yang lebih
baik di samping mengurangkan rasa pahit dari dark chocolate.
Kehadiran flavanol membantu meningkatkan mood positif seseorang dengan cara membantu meningkatkan pengeluaran hormon endorphins iaitu sejenis hormon untuk mengubah mood samada dalam keadaan stress, dipressi, gelisah atau murung kepada mood suka, gembira dan berada dalam keadaan selesa. Dengan memudahkan dan merangsang pengaliran darah ke otak, hormon ini juga membantu mengurangkan gejala penyakit stroke. Secara langsung, dari sudut sains, pengambilan coklat dapat membantu pelbagai aspek di dalam otak kita terutama dalam proses pembuatan keputusan.
SILA KLIK DISINI UNTUK KE WEBSITE KAMI
Ulasan
Catat Ulasan