JENIS-JENIS CHOCOLATE BUATAN TANGAN
Bismillahhirrahmanirrahim……..Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani…..
Hari ini saya
tertarik untuk berkongsi berkenaan jenis jenis coklat buatan tangan. Sudah
pasti bila sebut coklat buatan tangan, ianya pasti sinonim dengan coklat
pralines. Tapi berapa ramai yang tahu apa yang dimaksudkan dengan pralines.
Begitu juga dengan truffles. Tapi pasti ramai yang kenal dengan coklat bar.
Wajah yang ringkas(rectangular shapes),
rasa yang berbeza, pembungkusan yang berbeza, tapi asas yang sama…….dibuat dari
coklat……dan rasa yang sudah pasti…….sedap dimakan……COKLAT BAR…….Alhamdulillah.
Pralines
mungkin sedikit janggal bagi yang kurang biasa dengan coklat…..tapi saya pasti
ianya tidak asing bagi orang yang biasa menjadikan coklat sebagai hadiah. Pelbagai
definasi pralines tapi yang pasti walau bagaimana sekali pun definasinya berbeza
mengikut negara keluaran….. maksudnya tetap sama…..chocolate yang diadun dan dibentuk
semula samada menggunakan acuan atau hasil kreativiti bentuk tangan tersendiri,
dan diletakkan perasa berbentuk ganache atau kekacang atau pun hanya plain
chocolate…. Istimewanya pralines adalah kerana ianya memerlukan teknik untuk
membuatnya.
Bagaimana
pula dengan truffles? Truffles asasnya adalah pralines tetapi telah dimodenisasikan.
Seiring dengan masa, Chocolatier sentiasa
berusaha untuk memperbaiki hasil kreativiti masing masing. Pelbagai teknik
digunakan….pelbagai resepi dicipta…..Pada pendapat saya secara amnya, truffles adalah
samada coklat yang menyaluti bahagian dalam adunan coklat yang berbentuk
pepejal yang lebih lembut atau coklat yang menyaluti bahagian dalam coklat yang
diolah bersama dengan kekacang atau biskut untuk membentuk satu bahagian yang
rangup didalam salutan coklat tersebut. Bagaimana pula dengan bentuk truffles?
Truffles kebanyakkannya terkenal dengan bentuk bulat….dan dihiasi dengan
pelbagai cara bagi menambahkan lagi kreativiti persembahan chocolatier.
Sebenarnya
terdapat pelbagai bentuk coklat buatan tangan diseluruh dunia, tetapi asasnya
tetap sama. Samada sebahagian dari cabang-cabang pralines atau truffles.
Ulasan
Catat Ulasan